O gospodină din România, chiar și în lipsa unui istoric de muncă, poate beneficia de pensia minimă garantată, cunoscută ca indemnizație socială pentru pensionari. Începând cu 1 septembrie 2024, această pensie minimă garantată este de 1.281 de lei pe lună și se va menține la acest nivel până la sfârșitul anului. Acest ajutor este oferit de stat pentru a sprijini cetățenii care, din diverse motive, nu au acumulat vechime în muncă și, astfel, nu sunt eligibili pentru o pensie contributivă obișnuită.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale precizează că această sumă minimă garantată de 1.281 de lei este oferită tuturor pensionarilor beneficiari de indemnizație socială, indiferent de valoarea calculată a pensiei în urma recalculării. Însă, anul 2025 va veni cu schimbări pentru aceștia.
„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei”, transmite MMSS.
CITEȘTE ȘI: Ce pensie primește un pensionar român, dacă a lucrat doar 27 de ani cu carte de muncă
Anul viitor vine cu o schimbare pentru toți pensionarii, astfel că în anul 2025 aceștia vor beneficia de o majorare de 153 de lei, iar pensia minimă garantată va ajunge la 1.434 de lei pe lună.
Creșterea pensiilor se va face printr-un proces de indexare aplicat în mod unitar tuturor pensionarilor. Aceasta se bazează pe doi parametri principali: rata inflației (100%) și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, a declarat că majorarea pentru 2025 va depăși rata inflației, ceea ce înseamnă un sprijin suplimentar pentru beneficiarii de pensii minime.
„Sunt 2 parametri care influențează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflației”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii, conform newsweek.ro.
Totuși, indexarea pensiilor are efecte diferite în funcție de nivelul de pensie: pensionarii cu venituri mici, cum sunt cei care primesc indemnizația socială, vor vedea o creștere mai mică în valoare absolută decât pensionarii cu pensii mai mari. Astfel, deși suma va crește pentru toți pensionarii, diferențele de valoare rămân considerabile.
CITEȘTE ȘI: Anunț de ultimă oră! Data exactă la care intră pensiile în noiembrie 2024